A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єрківська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Легальна заробітна плата – запорука забезпеченої старості

Дата: 06.07.2017 11:52
Кількість переглядів: 761

Законом України «Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (далі – Закон)  передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов‘язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Мінімальний страховий внесок – це сума коштів, що визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, встановлених законом, на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід). У 2017 році мінімальний страховий внесок становить 704 грн. на місяць (3200 грн.*22 відсотки) . Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менше законодавчо встановленого мінімального рівня  і з неї сплачено страхові внески то такий місяць повністю враховується в страховий стаж  і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення пенсії.

Якщо з якихось причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати “в конвертах” без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески,  “випадають” із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати на невелику зарплату, часом зовсім не декларуючи оплату їх праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку,  витрат,  видають працівникам зарплату готівкою. У цьому випадку йдеться про “тіньові” заробітки,  з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду.

 Мають місце негативні наслідки цього явища і для самого працівника, який позбавляє себе гідної пенсії у майбутньому. Відповідно до Закону зарахування страхового стажу здійснюється пропорційно сплаченим страховим внескам. А низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку,  який враховується при обчисленні пенсії.

Якщо ж сума нарахованої заробітної плати,  з якої сплачені внески,  менша за мінімальний рівень,  страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно нарахованій заробітній платі.

Відповідно до статті 26 Закону право на пенсію за віком мають особи,  які досягли 60 років для чоловіків,  жінкам буде збільшуватися поступово з 55 років до 60 років, та мають не менше 15 років страхового стажу.  

Відповідно до статті 28 Закону мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу. За наявності страхового стажу меншої тривалості, ніж передбачено цією статею, пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.          

Своєчасна й повна сплата платежів у Пенсійний фонд України а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.

Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат,  гарантованих державою,  особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.

Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним,  а бюджет Пенсійного фонду матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат. Суспільство має зрозуміти, що легалізації заробітної плати альтернативи немає.

З 2000 року в Україні діє система персоніфікованого обліку, яка надає кожній застрахованій особі можливість безоплатно отримувати відомості про себе, тобто, з якої суми заробітної плати, скільки та за який період сплачено за неї роботодавцем до Пенсійного фонду страхових внесків. Ця система дозволяє застрахованій особі контролювати процес формування своєї майбутньої пенсії, вимагаючи від роботодавця своєчасної та повної сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Перевірити наявність та тривалість свого страхового стажу застраховані особи можуть зареєструвавшись користувачем «Веб-порталу Пенсійного фонду України» в мережі інтернет (http://portal.pfu.gov.ua) або звернувшись до відділення ПФУ .

Катеринопільський відділ обслуговування громадян Звенигородського об’єднаного 

управління Пенсійного фонду України Черкаської областіФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь