A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єрківська громада
Черкаська область, Звенигородський район

До уваги фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та віднесені до першої групи платників єдиного податку.

Дата: 06.07.2017 11:59
Кількість переглядів: 716

Фото без описуЗ 1 січня 2017 року фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, зобов’язані сплачувати єдиний внесок за місяць у сумі не менше 0.5 мінімального страхового внеску. Відповідні періоди здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу зарахуються пропорційно сплаченого єдиного внеску.

Статею 24 Законом України «Про загальнообов‘язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (далі – Закону)  передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов‘язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок.

 Мінімальний страховий внесок – це сума коштів, що визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, встановлених законом, на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід). У 2017 році мінімальний страховий внесок для фізичних осіб-підприємців становить 704 грн. на місяць (3200 грн.*22 відсотки) .

Отже, для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, обов’язковою є сплата єдиного внеску в сумі не менше 352 грн. щомісяця.

Водночас, для зарахування періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу як повний місяць, необхідно сплатити за місяць єдиний внесок в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, тобто 704 грн.

У разі сплати єдиного внеску у сумі 352 грн. за місяць страховий стаж буде зараховано пропорційно, а саме 0,5  місяця, що в подальшому може вплинути на визначення права на пенсію за віком та її розмір.

         Відповідно до статті 26 Закону право на пенсію за віком мають особи,  які досягли 60 років для чоловіків,  жінкам буде збільшуватися поступово з 55 років до 60 років, та мають не менше 15 років страхового стажу.               

        Відповідно до статті 28 Закону мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу.

Перевірити наявність та тривалість свого страхового стажу застраховані особи можуть зареєструвавшись користувачем «Веб-порталу Пенсійного фонду України»в мережі інтернет (http://portal.pfu.gov.ua).

Катеринопільський відділ обслуговування громадян Звенигородського об’єднаного

управління Пенсійного фонду України Черкаської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь